1 Kasım 2010 Pazartesi

Çocuğuma Kitap Seçerken Kriterlerim

Günün çorbası Yeliz sormuş. Ben cevaplayasıya dünün çorbası oldu soru. İşte cevaplar...


Boncuğunuza kitap seçerken en çok önem verdiğiniz kriterler neler?

Kitap alışverişlerimde eksen kayması yaşadığımdan, inceleyerek kitap alımlarım azalmış durumda, tercihim internetten alım yönünde.

Sevdiğim bir yazarın, fikrini önemsediğim bir dostun tavsiyesi, bir övgü yazısı beni kitap tercihinde etkiliyebiliyor. Tabi tavsiye üzerine alımlarda beklentilerin karşılaşamadığı durumlar oldu.

Tostoraman'ı Perihan Mağden'in çok eski bir yazısında okumuştum. Not almıştım. Sonra edindim. Ben Tostoraman'ı karanlık buldum örneğin, UE de çok pas vermedi. Ama aynı yazarın Kasaba'nın En Şık Devi favorisi oldu. Gene aynı yazarın Süpürge'de Yer Var Mı?'sı oldukça hoş çizimli, başta ilgisini çekmedi ama yeni denememde onun da ilgi alanına gireceğini düşünüyorum.

Mumuk da öneriyle aldığım ayrı bir fiyasko olan kitap. Bir heves aldım. Mumuk Oyuncakçı'da, bu yaş için gene fazla kasvetli.

Zaman içinde kaydettiğim yazarlar oluyor. Behiç Ak ve Sevim Ak gibi. İlerleyen kitap alımlarında listeye eklenecek.

Ben klasiklerden vazgeçmem, bu da geçen zaman içinde belirleyicim olacaktır. Demiryolu Çocukları'nı bir önceki alımda edinmiştim.

Çok değerli bir başka seçme kriterimse hayatımla kesişen kitaplara denk gelmem:)) Pıtırcık edinme sebebim, hamileliklerimde bıcırıkları pıtırcık olarak isimlendirmem oldu örneğin (çok geçerli bir kitap seçme bahanesi).

UE, de kendi hayatıyla kesişen kitaplardan hoşlanıyor. Hediye gelen Calliou (böyle mi yazılıyordu) kitabındaki abi kardeş UE ve pıtırcık örneğin. UE ve E.'yi bulalım diye tutturuyor. Gene bu kitapta UE'nin eşyalarını da kapan kuştan var, Calliou'nun sandvicini kapıyor, bayılıyor o kısmına. Tübitak yayınlarından Doktor'da diye bir kitap almıştım. Doktor korkusunu aşmamızda yardımcı oldu. Aşı öncesi kitabın aşı sahnesini okuyup gittik. Ben faydasını gördüğümüzü düşünüyorum. Diş Hekimi'ndeyi de almıştım ama hayatımızın içinde olmadığı için çok ilgisini çekmedi. Hayatın içinden olsun diyelim özetle.

Bunların dışında keşke tüm kitaplar Tübitak Yayınları'nınki kadar uygun fiyatlı olsa. Seçme kriterim değil ama seçince mutlu olurdum.

Bir Dolap Kitap'a da göz atıyorum. Radikal Kitap'ta gördüğüm yayınlardan da etkilendiğim oluyor.

Ve kitabın mesajı da seçmem için çok önemli bir kriter.

Ve de öğretmen anneanne dedenin tavsiyeleri bir başka kriterimiz.

Ve de daha önceki deneyimler seçim kriterlerim.

Bir kitabın kapak tasarımı sizi cezbeder mi?

Öncelikli belirleyicim olmasa da etkilediği zamanlar olur.

Çocuk kitaplarının didaktik yaklaşımlarını nasıl buluyorsunuz?

Gözüne gözüne sokulmadığı sürece, didaktik yanı, mesaj kaygısını seviyorum. Tabi ki mesaj yaşına uygun olmalı, diş fırçalayan ya da süt içen, kedileri seven, oyuncaklarını toplayan çocuk gibi.

Çocuk kitaplarındaki resimler nasıl olmalı sizce? Hikayesini beğendiğiniz bir kitabı ilüstrasyonlarından dolayı almamazlık ediyor musunuz veya tam tersi oluyor mu? Hikayesi uyduruk olan bir kitabı grafiklerine aşık olarak aldığınız oldu mu? Grafiklerde aradığınız temel özellikler var mı? Varsa nedir?

Kardeşim okuma öğrenmeden önce (ki okula gitmeden okuma öğrendiğine göre 5 yaşlarında filan olmalı) resme bakar, aşağıdaki metnin üç aşağı beş yukarısını uydururdu. Birgün 10 Kasım temalı metne rastladı. Atatürk resmine bakıp bu çok zor okuyamam dedi. Çocuk kitaplarında resmin en az metin kadar önemli olduğunun benim 0için o zamanlar göstergesi olmuştu. Hikaye ve metin koşutluk göstermeli (kendi kendine okuyabileceği zaman).

Hikayesi uyduruk olsa da şimdilerde çok farketmiyor, çünkü UE'nin sevecedği vurgularla ben kitabı uyduruyorum zaten:)) Ama ilerde kaliteli bir Türkçe belirleyicim olacaktır.

Ve Mumuk Tostoraman örneklerinde olduğu üzre kasvetli olmamalı. Tudem yayınlarının Sayılar ve Renkler'i çok canlı renklerle olmamasına rağmen UE'nin uzun süre elinden düşmedi, ben olsam bu kitapları almayabilirdim. Bu deneyimden sonra kuşe kağıda olmasa da olur, canlı renkler olsun diye de tutunmayabilirim.


Çocuğunuzun şu anda en çok sevdiği 3 kitap hangileri? Bu kitapların bir ortak yönü var mı?

Hala Kasabanın En Şık Devi 1 numarada
Doktorda 2
Calliou 3

Sanırım ortak yanları yok.

Bir çocuk kitabı yazsanız hangi temayı işlemeyi düşünürdünüz, ya da temasız öylesine bir masal mı uydururdunuz?

Mesaj kaygım olurdu:)) Bu aralar uydurduğum masalda, en sevdiği Egemen UE'ye kamyonunu alır gelir. UE de oyuna katılmak isteyip kepçesine yeltendiğinde (kelime haznesi de geniş olsun kitabın:)), kepçesini yere attığı içni annesinden aldığı oynamama cezası aklına gelir. Annesine cezasının ne zaman biteceğini sorduğunda annesi saatine bakıp bir saat sonra cezanın biteceğini söyler. Egemen ve UE vakit geçirmek için markete giderler. UE Egemen'e en sevdiğin şey ne diye sorar, Egemenin süt cevabına UE'nin karşılığı bense hiç sevmem olur. Egemen bu cevaba çok şaşırır. Böyle faydalı bir şeyi nasıl sevmezsin der ve ekler, süt içmezsen kemiklerin (ileri düzey bilgi de verelim:)) ve boyun uzamaz. Bunları duyunca UE hatasını anlar (büyük hata:)) ve süt içmeye karar verirler. İki kutu süt alıp kasaya geldiklerinde paralarının yetmediğini görürler (ilerde bu kısma bir kutu süt 50 kuruşsa UE'nin 75 kurşu varsa ne kadar para eksik kısmını da ekleyeceğiz) bankamatik'e giderler (bu aralar bayılıyor) dıt dıt dıt şifrelerini girip beş para çekerler. Markete geri dönüp sütlerini alıp UE'lere giderler. Kamyon ve kepçeyi de alıp oynayarak günü bitirirler. Masal da burda biter.

Diyorsunuz ki bu kitap satmaz ki, siz öyle sanın on kere dinlemeden bırakmıyor UE:))

Çok kuvvetli kafiye yeteneğim vardır. Kitap yazsam kafiye becerisinde Yıldırım Türker'i aratmam.

4 yorum:

Ozguranne dedi ki...

yazsan okurus:)

yeliz dedi ki...

sarı çizmelim çok teşekkürler...
dev kitabını sende okumuştum, hemen listeye eklemiştim. ilk başlarda çok ilgisini çekmedi gibi ama sonra (yani şimdi) bayılıyor. deev deeev diye sürekli okutuyor. mesela bu aralar nr 1 diyebiliriz biz de. buna güvenerek ve tabii evrene julia donaldson'ın diğer kitaplarını da aldım. UE nin aksine tostoraman manyağı oldu. ama açıkçası ben okurken tırstığım için neşeli ve komik okumaya çalıştım. pırtık tekir de çok güzel almadıysanız tavsiye ederim. resimleri aynı dev resimleri gibi.
sevgiler

Fatma dedi ki...

Doktordayı almam lazım, bizde de işe yarayabilir, her muayenemiz olay oluyor, ağlaması durmuyor. Kasabanın en şık devini de listeme ekledim.

saricizmeli dedi ki...

yazıcam bigün:))

pırtık tekiri ben de not ettim kenara.

fadiş, bugün doktordaki sakin hallerinden derim ki hiç vakit kaybetme.