20 Kasım 2010 Cumartesi

Kan uyuşmazlığı...

Annenin kan grubunun negatif, babanın kan grubunun pozitif olması halinde kan uyuşmazlığından söz edilebilir, diğer hallerde değil.

Anne zaten kıymetli bir varlıktır, ama kan grubu da negatifse çoook çoook nadir bulunan bir anneye sahipsiniz dimektir, ananıza ekstra özen göstertin:P

Annenin kan grubunun negatif, bebeğin kan grubunun da pozitif olması halinde anne vücudu bunu tehtit olarak algılar ve bu yabancı maddeye karşı antikor oluşturmaya başlar. İlk hamilelik sırasında bu oluşum başladığı için çoğunlukla bebek bu durumdan etkilenmez, ama sonraki gebeliklerde artık vücutta bu antikorlar olduğu için risk oluşturur.

İndirekt Coombs testi ile negatif bir annenin vücudunda antikor varlığı test edilir.

Eğer bu test negatifse (sağlıklı olan bu) ve doğum sonrası bebeğin kan grubu pozitif tespit edildiyse RHOGAM (muadilleri de olabilir, bizim kullandığımız buydu) isimli iğne anneye uygulanarak daha sonraki gebeliklerde antikor etkisi yok edilmeye ya da azaltılmaya çalışılır. İlk 72 saatte bu iğne yapılmış olmalıi ama ne kadar erken o kadar iyi diye biliyorum. Bu durum kanamalarda,amniyosentezlerde, düşüklerde de söz konusu. RHOGAM'ı özel koşullarda saklamak ve taşımak gerekir. Biz ilk kullandığımızda hastane temin etmişti. Fakat daha sonra hastanenin verdiği bir belge ile Eczacılar Birli'ğinden temin etmiştik. Doğum öncesi araştırmakta fayda var çünkü vakit kıymetli.

Eğer bu test pozitifse farklı bir tedavi uygulanır. Nedir detaylarını bilmiyorum.

Benim doktorumun yaptığı çalışma bebeğin kan grubunu anne karnındayken bulma üzerine kurulu. Bebek negatifse bir risk zaten söz konusu değil.

Bunlar tamamen sıradan kan uyuşmazlığı annesi bilgileri. Anne - baba + ise mutlaka bir doktora danışın.


Olasılıklar, Mendel'e saygıyla...

Kan grupları ikilidir.

+ : +- ya da ++ olabilir.

- : eksi çekinik olduğundan mutlaka -- dir . Bu ikililerin çarprazlamasıyla bebeğin kan grubu oluşur.


Ebeveynlerin ikisi de pozitifken, pozitiflik içeriklerinden biri ++ ise çocuk mutlaka pozitif olurken,
Ebeveynlerden ikisi de pozitifken pozitiflik içeriklerinden ikisi de +- ise çocuk pozitif de olabilir negatif de... Ama anne pozitif olduğu için hiç sorun olmaz.

Ebeveynlerden ikisi de negatifse çocuk da mutlaka negatif olur, gene kan uyuşmazlığı söz konusu olmaz.

Ebevenlerden biri negatif diğeri ++ pozitifse çocuk pozitif olur, anne negatif olansa kan uyuşmazlığı olur.

Ebeveynlerden biri negatifken diğeri +- pozitifse bebek negatif de olabilir pozitif de. Anne negatif bebek pozitifse kan uyuşmazlığı olur.


Herkese uyuşmalı günler dileklerimle...

3 yorum:

Benden Bizden dedi ki...

Cok faydali olmus boyle derli toplu olmasi bu bilgilerin. Bizde de vardi uyusmazlik, yedik igneleri hemen!

Hayat güzeldir.. dedi ki...

çok teşekkürler ayrıntılı bilgiler için. Yarın test sonucumu alacağım cuma akşamı da muayenemiz var dr umla detaylı konusuruz sanırım,ailedeki ilk ve tek a- kan gruplu kişi olarak bir çok kez sıkıntısını çektim onlarca kere de bağışta bulundum umarım kızım da negatif olmaz. Sevgiler, Pınar

saricizmeli dedi ki...

Senin kan grubun nedir benden bizden?

Ne demek hayat güzeldir. Benim kan grubumda cde proteinim pozitif olduğundan her negatife de kan veremiyorum. İyice karışık benim durum. Ama hep diyorum, doktorunuzla konuşun uygunsa vereyim diye. Sadece bir kez uydu. UE pozitif umarım yeniler de pozitif olur.