6 Haziran 2011 Pazartesi

Su iç sütün olsun yalanı...

Efenim nereye bakarsanız der ki, bol bol su içiniz sütünüz olur.

2 kere tacrübe ettim ki, doğru ama eksik bilgi.

UE'nin hiç kilo alamadığı bir dönem olmuştu. Aldık soluğu annemin yanında, kısa sürede UE 200 gram, ben 2 kilo, babam 4 kilo almıştık annemin sofralarından:))

NE 3750 tosunbağası oldu. İlk ay ortalamanın üstünde çok güzel kiloyu aldı. 2. ay ortalamayı tutturdu. Sonra bizim evdeki ölçümlerimizde kilo alımının az olduğunu keşfettik. Doktora gittiğimizde 20 günlük dilimde 200 gramcık aldığını gördü (En az 400 olması gereken dönemde). Dedi ki doktorumuz hemen mama verelim. Dedim ki durunuz bakalım bir sakin olalım. UE'de de böyle bir dönem olmuştu. Mamayı verirseniz beni moralman yıkarsınız. Gerekirse mama veririz, ama ben tüm yolları denedikten sonra. Sütüne protein katalım, ilaç vereyim sütün artsın sesli düşünmeleri arasında attık kendimizi koltuklara ve gözden geçirmeye başladık.

Önce sordu kaç cc sağıyorsun? Dedim ki işler yolunda gittiğinden ve ben bebekten çok ayrı kalmadığımdan sağmıyorum. Ama süt kaynaklarımın dolup boşaldığını hissediyorum. O zaman sütün var dedi doktorumuz. Bir de bize bebek ağlasa bile emzirme aralarını açın, çok acıkan bebek çok emer, çok emince yağlı süte ulaşır kolay kilo alır midesi büyür demişti. Bizim kızçe akşam 8'de kafayı vurup sabah 4'lere 5'lere uyuyordu. Koca Bey, olur mu bu canım, uyandır emzir diyordu. Ben doktorun tavsiyesini uyguluyordum. Doktor demek ki genel eğilime uymuyor dedi. 1. maddemiz emzirme aralarını bu kadar açmamak oldu. 2. si de sütümü sağıp bir bakmak ve haberleşmek.

Doktor dönüşü ana baba olarak dedik ki ilk başlardan farkımız ne? Annemin bol yağlı yemekleri. Ben de gram kilo veremediğim için bedenimin kıtlık psikolojisine girip ne benden yağ attığına ne de süte yağ kattığına kanaat getirdik.

Sonra arkadaşlarımızla buluştuk, harika bir öğleden sonra geçirdik. Eve gelip NE'yi emzirdim, üstüne de sütü sağdım. Doktoru aradığımda sağdığım miktarın sütün olduğunun göstergesi olduğunu söyledi. Ben bunun üzerine bol yağlı beslenmeye geçtim. Ve de emme aralarımı azaltmaya.

Ve ilk gün 80, ikinci gün 100 gram aldı. Sonra kilo alımları dengeye girdi. Bir haftada 260 gram aldı. 3. ay sonrası günde 15 gram alması gereken. Ortalamanın üstünde alım gerçekleşti.

Benim tezlerimin hepsi uyduruk olabilir, bilim kanıtlamayabilir. Ama çürütemeyecekleri tezim şudur ki, inanmak çok önemli. Sütlerimiz bolca olacak, gerekirse mamayla besleriz ama tüm yolları denedikten sonra.
Sütüm yok diyenler, sakın su içmeye güvenmeyin. Kendinizi ve bebeğinizi tanıyın, dengeli beslenmeye artılar yapın.
Dombili baykuşum ben, ama annemin özlü sözü kulaklarımda kilonu çok düşünüyorduysan doğurmayacaktın. O nedenle ceviz kabı sağımda, badem solumda. Antep fıstığına ise azıcık eğilsem ulaşırım:))

12 yorum:

my little world dedi ki...

çok güzel bilgiler bunlar,severek izliyoruz:))

Dilek dedi ki...

aynen ben de günde 3 lt. su içiyorum.. ama azcık yemeğe dikkat etmesem süt de olmuyor... tabiii benim anne yemeklerinden de mahsur oluşum bunda çok etkili... bu yüzden bizim kızın da kilo alışı az..ben de şimdilik mamadan uzak durup sütü arttırmaya çalışıyorum ama bakalım nasıl olacak...

Fatma dedi ki...

ne güzel anlatmışsın böyle, sağlıkla büyüt canım:)

yeliz dedi ki...

evet katılıyorum. su kesinlikle gerekli ama bir de protein şart. her sabah haşlamış yumurta + tost ile güne başladım. ve çok çok yedim. sütünle kal, mutlu kal arkadaşım. moral de mühim, sen zaten biliyorsun:)

Benden Bizden dedi ki...

hah soyle, birak kilo milo olayini bir kenara :) simdi minigin sana ihtiyaci var annesi :)

Bap dedi ki...

benim de süt konusunda ciddi endişelerim var!!! bugün sağdım birinden 90 cc birinden 40 çıktı :(

Hayat güzeldir.. dedi ki...

son 20 gündür azalan süt ile uğraşıyorum bende okumuşsundur. En büyük tesbitlerimden biridir bu yeme olayı. Benim kadar su içen yok ama kesinlikle tek başına yeterli gelmiyor.

Itır dedi ki...

bi kokoreç bira olayına girebilsek bak nasıl sütler taşacak!!! :))

Başka Anne dedi ki...

hamilelikte sadece 10 kilo alıp, ilk 7 haftada 8ini vermiş, bebeği emmeyince 8.5 ay sağarak anne sütü vermiş ve yiyerek sütünü arttırıp, emzirme dönemi 14 kilo almış biri olarak imzamı atıyorum.

saricizmeli dedi ki...

Çok teşekkürleeer...

My little world doğurdun mu?

Dilek, ha gayret hepimize...

Fadiş, benim anlatımımım kadar güzelsin sen de.

Yeliz, gebelik ve emzirme dönemlerimde hergün bir yumurta ilkem mutlaka var.

Benden bizden ve de bambinonun babası, beni güldürerek sütü mü arttırıyorsunuz. Demek şişmiş:)

Bap, klonuz zaten biz senle.

Okudum hayat güzeldir, annenin sözlerine de bayıldım. Biz mi abartıyoruz dediği gibi.

Itır, bu kadar yürekten çağırma beni bir gece ansızın gelebilirim. Hele Banu'ylaysan uyumamışsan sevinçten kıtırla ölebilirim.

DeryAze, senin çabalarını takdirle izliyorum. Ama bloguna yorum bırakamıyorum, niyeküne?

Adsız dedi ki...

benim bebeğimde 3 gün sonra 2 aylık olucak sağdığım zaman 70 cc süt geldi az değil mi? doktor mama takviyesi veriyor :( beni emmiyor biberona alıştı sağarak veriyorum.
70 cc 2 aylık olacak bebek için nasıl acaba
teşekkür ederim

saricizmeli dedi ki...

Doktordan geldiğim gün emzirme sonrası sağdığım süt 90 cc idi. Doktor bu duruma sütün iyi demişti.
3 aydan sonra günde ortalama 15 gram alıyorsa süt yeterli demişti doktor, sağılan miktardan ziyade.
70 cc hiç az bir miktar değil, bence olumlu düşünce, iyi beslenme ve dinlenmeyle sütünü arttırıp mamadan kurtulabilirsin.
Ama olmuyorsa da unutma, elinden geleni yaptıktan sonra en önemlisi senin sevgin.