16 Ocak 2011 Pazar

32 hafta- 5 haftayı sona ekledik.

Perşembe günü (13.01.2011) doktor kontrolümüz vardı. 32+1. Tamam mı devam mı kararı çalışma açısından verilecekti. Öncelikle NST. Geçen sefer ilk NST'mizi A.Ü. Tıp Fakültesi'nde olmuştuk (çoğul konuşma şımarıklığından değil, gerçekten ailece heyecan içinde NST sonuçlarımızı beklediğimiz için) UE erkenci çıkınca. NST değerleri gayet iyi, rahim kasılmaları sakin, bebeğin kalp atışları güzel. Kalp atışları hep aynı değerde seyrederse, oksijen akımında sıkıntıları gösterirmiş. Bebek hareket ettikçe artmış kalp atışları, gayet iyi. Bebek hareket sayısı gayet iyi. İçerde yerinden memnun olduğunun göstergesiymiş. Fakültedeki NST'de olmayan doktorunkinde olan bir uygulama var. Bebek hareketlerini hissedince bir düğmeye basıyorsun. Ben bir hareketi uydurmuş, bir iki taneyi kaçırmışım.

Kilo ölçümü ve tansiyon kontrolleri sonrası ultrason faslı. Geçen kontrole gittiğimiz akşamdan beri diyaframın kısmındaki derim yırtılacakmış hissi yok oldu. Ama kalp çarpıntıları sıkıntıları devam (doktor ters durduğu için kalp sıkıntılarının çarpıntılarının ve bende olmayan ama saydığı bir kaç sıkıntının olabileceğini söylemişti). Bebek ters ama biraz yan dönmüş, o derideki yırtılma hissini geçiren bu dönüşmüş. Sağ akciğerimin altında habire oynatıp durduğu başıymış meğerse. Geçen kontrol sonrası annem anlatmıştı, ben de önce ters durmuş, sonra yan dönmüşüm. Artık büyüdüğü için dönmesi çok beklenen durum değil. Ama hala olabilirmiş az olasılık da olsa, doktorun kızı 34. haftada dönmüş. UE tam babasının doğum haftasında doğmuştu, bu anası olacak biliyorum ve diliyorum.

Renkli ultrasonla bakıldığında, plesanta ve beyin direnci iyi.

YÜzünü gene göstermedi, yüzünü görmeye çalışırken doktor uzun uzun kalbini incelemeye başlamasın mı! Aman dedim ne yüzünün peşindesin, sağlıklı olsun da. Duaları peşpeşe sıraladım. Kalbim çıkacak sandım. Sonra sordum, yapacağı bir sunum için bir ultrasanda kalp görüntüsü lazımmış, onu yakalamaya çalışıyormuş. Kalbini defalarca inceledik, neden korkuyorsun ki dedi. Nasıl korkmam ki:))

Beklenen doğum tarihi 5 Mart'a düştü. Ama sezaryen olacağı için biraz daha erken gerçekleşecek.

Geçen sefer genel anestezi olmuştu. Doktorum tercihinin epiduralden yana olduğunu söyledi. UE'nin anası olarak "Ama ben koookuyom diyince", neden ki diye sordu. Omurliğine iğne yapılmasından dedim. Şekillerle anlattı, omurilik bitiyor, iğne yapılan yer aşağıda dedi. Epi çevre dural da zar demek diye ekledi. Zarın etrafına bir uygulama içeriye birşey yok diye belirtti. Sonra bebeği hemen göreceksin, ağrı duymayacaksın diye anlattı. Ben de, genel anestezide de duymamıştım ki dedim (o seferin bir lütuf olduğunu biliyorum, ağrısız ameliyat mı olur, denk geldi işte). Babası da ameliyata girebilir diyince ben biraz ısındım gibi bu epidural işine. Ama köprünün altından çok sular akar daha.

Bebek 2052 gram, anası +13. Normal değerlerde tamamlayacaksınız dedi. Çok moralci canım doktor. 13 kilonun normal değeri mi kalmış.

Bu hamilelik dediğim gibi diğerine göre oldukça zorlu. Bu haftalarda 8 kat merdiveni tık demeden çıkardım UE'de. Şimdi 2 katta soluk soluğa kalıyorum. Yokuşlar gözümde büyüyor. UE'de çok yürürdüm. Adımölçerim en az 10 bini görürdü. Bu sefer en çok 8 bini gördüm. Ortalamam 7 binlerde. Aslında bu da fena değil, ama ara ara yapılan hareketlerle elde edilen değer. UE'de akşam yemeği sonrası çıkar en az bir saat yürürdüm. Bu sefer genelde sabah öğleden sonra 2 15 dakikalık yürüyüş, sabah akşam iş çıkış gelişlerindeki hareketler, tuvaletlerin bakımı nedeniyle 2 kat aşağıya gidip gelmem (bin adımım bundan geliyor, damlaya damlaya göl oluyor gerçekten) ve öğle arasında minik alışverişler topladı adımlarımı. Bebeğin ters duruşu da eklenince hantal gebecik oldum ben.

Canım gene roka çekmeye başladı. Ve yanında maydanoz bu sefer. Geçen gebelikte günde 4 demet yediğim rokadan bilim, bişi olmaz demese de çok işkillendim kendimi yarım demette tutmaya çalışıyorum. Ama gene gün ortasında aklıma roka düşüyor. Demirlerim çekiliyor sanırım.

Ey gebeler dünyasının sefil izinlilerinden Türk evladı! Eğer dişini sıkar da beş hafta doğurmaz ve çalışabilirsen beş haftacık süre çooook büyük günlermiş gibi doğum sonrası hanene yazılacak. İşte süren başladı. Dong!

10 yorum:

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

evet zorla kendini de doğum öncesi iznini minimumda tut bence de.
32 haftayı görünce ben bile amanın dedim. olmuş mu o kadar ayol?
maydanoz sütün kesilmesine yardım ediyormuş bu arada haberin olsun. şimdi neyse de doğumdan sonra aman haa...

ilknur malcı dedi ki...

roka sanırım kalsiyum ihtiyacını gösteriyor gibi :)

Adsız dedi ki...

aman masallah masallah pitircigaa :)
korkmaz mi ayol insan o kadar kalbe bakilirsa aaa.

epidural dunyanin enn guzel seyi cizmelim, ben de tirsiyordum ama inan cok rahat.

saglikla olsun da dogum, bunlar bos aslinda.

operim

saricizmeli dedi ki...

Hülya, maydanoz ve roka hiç sevgi evrenslimde maddeler değildir:)) Süt faslında dönüp bakacağımı sanmıyorum.. 32 oldu üstüne de 5 oldu hatta, zaman akiyiii akiyiii...

İlknur, kalsiyum olduğunu sanmıyorum çünkü 2 günde bir litre yağsız süt (ki daha fazla kalsiyum demek), ezine peyniri, yoğurt ve maden suyu gibi yoğun kaynaklar, yeşillerden ve diğerlerinden de aldıklarımı düşünürsen sağlam alıyorum. Gerçi tahlillerde ne demir ne kalsiyum eksik ama, niyeyse demir geliyor aklıma hep koyu yeşil yapraklardan.

Kirazsevdası, harika oldu bu bilgi. Kesinlikle haklısın sağlıkla olsunlar da...

yeliz dedi ki...

roka mı!! kasılmalar da var mı sarı çizmelim?
az kaldı az çok az:=)

İkiz Annesi dedi ki...

Önce merhaba diyeyim.
Okurken kendi hamilelik günlerim geldi aklıma Nst ,ultrason her defasında yüreğim ağzımda olurdu her şey yolundadır inşallah diye.Benim cadılarda ters duruyorlardı ve ikiz oldukları için dönme ihtimalleri hiç olmadı ama çektiğim acılar ömre bedeldi aşağıyı tekmelerler ciğerimi başlarıyla delerlerdi:)Ama en güzel günlerdi her şeye rağmen.İnşallah planladığınız haftada istediğiniz gibi bir doğum olur.Minicik kuzuya ve annesine bol bol sağlık dilerim.
Sevgiler..

saricizmeli dedi ki...

Yeliz , neyse ki kasılmalar yok:))

Merhaba İkiz Annesi, ters duruşun ne sıkıntılı olduğunu biliyorsun desene:)) Daha önceki postlarda da yazmıştım (ki çoook beter bir gebelik olduğunu söyleyemem) büyük olasılıkla son gebelik. Ve anne karnında bir daha onları hissedemeeyceğim. Tadını çıkarıyorum. Kimbilir ne başkadır karnında iki can taşımak. İlkinde de istemiştim, bunda da keşke olsa dedim. Ne güzel bir seferde iki bebek. 3 çocuk istiyorum ama 3 gebelik değil:)) Sevgilerimle...

Adsız dedi ki...

vay bende böyle önde gidip yazıyorsun ya okuyunca içim açılıyor :) epidurali şiddetle tavsiye ederim, bebişi hemen görüyorsun ve gerçekten korkulacak birşey değil. herşeyin normal seyretmesine ve +5 haftaya sevindim, çok değil doğru ama az da değil be canım :) inşallah sağlıkla doğsunlar kızlarımız :)

Hayat güzeldir.. dedi ki...

Herçeyin yolunda olmasına çok sevindim. Maşallah Pıtırcığa.
Hadi bakalım yolun sonuna doğru ilerliyoruz:) 11 şubat itibariyle bende izne ayrılacağım son 4 hafta resmen günleri sayıyorum. Normal doğumu bekleyeceğim, doktorumda epidural normali tavsiye etti, eğer bir teslik olur sezeryan yapmak durumunda kalırsak da tercihimiz epidural olacak. Bebeğimi ilk ben görmek istiyorum:)
Sevgilerimle Pınar

saricizmeli dedi ki...

Bir Annenin Paylaşımları, çok sevindim yazdıklarımın iç açıcı olmasına. Bu tecrübelerle iyice ısınıyorum epidural fikrine. Güzel dileklerine katılıyorum.

Hayat Güzeldir, herşeyin gönlünce gitmesini diliyorum. İlk heyecan apayrı.