29 Aralık 2010 Çarşamba

Emzirme Reformu Mimi

1) Türkiye'de 6 ay sadece anne sütü alan bebeklerin oranı sizce yüzde kaç?
%1.3 imiş. Bu değerin nasıl ölçüldüğünü gerçekten merak ettim. Çünkü inanamıyorum. Kırsal kesimin en azından bu değeri arttırmasını beklerdim. Sütün yok mafyası, meğer bilinçaltı nedeniyle varmış. Ben emzirmedim sen de emzirme. Rakam doğruysa pek fena.

2) Siz bebeğinizi ne kadar süre anne sütüyle beslediniz?
İlk altı ay sırf anne sütü. Sonrasında katı gıdaya geçtik ama 8. aya kadar anne sütü ağırlıklı. Toplamda 20 ay.

3) Kaç ay doğum izni kullandınız?

Erken doğum yaptığım için (35. hafta) izinlerimin bir kısmı yandı. Yasal izinlerim + 8 ay kadar ücretsiz izin.

4) Yasal süt izninizi kullanabildiniz mi?
UE 11 aya yaklaşırken çalışmaya başladım. Yaşına kadar süt izni kullandım.

5) Emzirdiğiniz ya da süt izni kullandığınız için isyerinde tepki ile karşılaştınız mı?
Asla ne yöneticilerimden, ne takım arkadaşlarımdan birakın tepkiyi bir ima bakışla bile karşılaşmadım. Biliyorum nadir şanslılardanım.

6) Bebeğinizi toplum içinde, dışarda emzirdiğinizde sıkıntı yaşadınız mı? Yaşamadım. Ama anne bebeğin odasında bebeği emzirirken, çağrılmadan gelen ziyaretçilerden hiç hoşlanmadım. Yanında emzirirken rahat edeceğiniz kişiler var, etmeyecekleriniz var.


7) Emzirme konusunda desteğe ihtiyacınız oldu mu? Emzirme danışmanlığı ya da yeterince psikolojik destek bulabildiniz mi? İlk gün emmişti UE. İkinci gün emziremediğimde hemşirelerden destek aldım. Annem ve teyzem sülalemizde sütü gelmeyen kadın yok ferah ol diyerek beni çok rahatlattı. Beklenen böyle sözler, o süt gelecek ama ihtiyacı olan tek şey bebeğin çekmesi ve annenin inanması. UE'nin halası ve bir arkadaşı da pompa kullanımında yardımcı olmaya çalışmışlardı. Hiç unutmayacağım bir çaba tekrar teşekkürler. Sütü ilk etapta pompa ile de çekiyordum. Erken doğum nedeniyle, mama verelim demişti bir ekip. Bir yenidoğan prof. u da anneme sakın vermeyin sütü sağın verin demişti. UE, bir kaç biberon mama aldı, sonra hep sağmaca bir hafta sonra da emmece. Yeni doğan profunun dediğini ilettiğimiz ekip bari bir mama bir sağma süt verin demişti, dinlememiştik. Yenidoğan profuna canı gönülden sevgiler. Erken doğan bebeğin ihtiyacına göre oluyor anne sütü de. Emzirin pes etmeyin. O ilk sütün turuncu rengini hatırladıkça, süt mucizesine daha da inanıyorum.


8) Emzirdiğiniz süre boyunca etraftan "sütün yetmiyor, mama ver, bu çocuk meme emmek için çok büyük" şeklinde baskı gördünüz mü?

UE'nin çok kilo alamadığı dönem olmuştu. Bunda halasının verdiği hardallı sos tarifini UE'nin sevmemesi, benim yeterlik stresim de etkiliydi. Yalnızken her öğün düzenli ve yüksek besin değerli sofralar hazırlama şansı olmuyordu. Ben su iç sütün olsun ekolünden değilim. Bolca yedim. Ama asla baklava börek değil. Ama hergün mutlaka bir sütlü tatlı. Annemin yanına kampa gittim. Hem yeterlik çalıştım hem harika beslendim. UE 200 gram ben 2 kilo babam dört kilo almıştık o dönemde:)) Mama verelimi hiç duymadığım gibi, gelir sütün geliri duydum hep ailemden.

Ama arada gezmelerde iyi niyetli teyzelerden UE ağladığında çocuk açları duydum. Acemi anne olarak panikledim. 2. sinde paniklemem sanırım.

UE yi 20 ay boyunca emzirdim. Doktorları belli bir zamandan sonra emmeye güvenip yemediği için kes artık dediler. Beni bunaltmaya başlamıştı. Süt azaldığı için gece bir saat boyunca emmeye çalıştığını, haftasonlarını yapışık geçirdiğimizi anımsıyorum. Doğduğundan beri ilk hiç süt emmediği akşamı fırsat bilip kestim. Ama bugün gel desem koşar. Hala arada şansını deniyor.

9) Emzirme reformunu biliyor musunuz? Sizce neden gerekli?
Bilmem mi akrostişini bile yazdım.

10) Emzirme reformunu web sitesinde desteklediniz mi? Web sitesine girdim formu doldurdum .

2 yorum:

Benden Bizden dedi ki...

eline saglik, ben daha senin mimini yazamadim birak bunu!

Adsız dedi ki...

Eline sağlık Sarı Çizmeli.