1 Mayıs 2010 Cumartesi

18. ay doktor kontrolü

Bugün UE'yi 18. ay kontrolüne götürdük.
Bizim doktora ne zaman acil ihtiyacımız olsa, asla doktorumuz Ankara sınırlarında olmaz. Babası ve UE'nin kazasında da kendisi yurtdışında olduğu için ulaşamamış, hastanenin UE için önerdiği filmleri, çektirmeme kararını kendim almıştım.

Olayı anlattık ve sorduk, "artık bu düşerse biz tutmuycaz zati, ama sonrasında ne yapalım?"
Cevapladı : Ne kadar yüksekten düştü (bazalı yataktan), çok yüksek değilmiş. Türkiye'de de artık hastalar haklarını arar olduğundan, doktorlar kolay kolay sorumluluk almak istemiyorlar. Bu nedenle eğilimleri film çekmek yönünde oluyor. Ama çoğu zaman da gereksiz bir uygulama olabilir, kimi zaman da atlamak çok vahim sonuçlara yol açabilir. Çocuk düştükten yarım saat kırkbeş dakika geçmeden (tabi her şey yolunda görünüyorsa) bu kararı vermeyin. Düşmenin ilk şoku sonrası, kucağınıza alın, çaktırmadan omuzlarını, kaburgalarını, kollarını ellerinizle kontrol edin. Bir kırık varsa sinyal verir. Baktınız burda bir sorun yok, çocuk neşesi yerinde oynuyor gülüyor 24 saat gözlem altında tutun.

18. ay, nesneleri ağzına almayı sonlandıracağı bir dönem. Ama gene de bir geçiş dönemi olduğu için riskli. Hiç bir kimyasal maddeyi erişilebilir yerde bırakmayın. (Sarıcizmeli notu ola ki çamaşır suyu içti, asla su içirmeden hastaneye gitmek gerekiyor. Su içtiğinde kusma ile sonuçlanırsa mideye inerken yakan çamaşır suyu geri çıkarken tekrar yakıyor)

Diş kırılması yaşanabilir. Kırılan dişi bulup dişçiye gitmekte büyük yarar var.
Ağzına bir nesne alıp (örneğin kalem) hareket etmesine izin vermeyin, batmalarla sonuçlanabilir.

Bu sefer o sordu, kaç sözcük söyleyebiliyor. Ben diğer bloglarda okuduğumdan aklıma gelenleri yazmıştım, hazırlıklıydım. 50-60 civarı sözcük daarcığı. Bu ay için 10-15 sözcük yeterliymiş.

Merdiven çıkabiliyor mu? Evet.

Boyama yapıyor mu? Evet.

Oyuncaklarına konsantre olup oynuyor mu? Evet.

Gelişmeleri iyi buldu.

Biz son dönemde baş gösteren korkularından bahsettik. 2 yaş civarı başlayan durum bizde biraz erekn başlamış. Nedenini bulamadığı sesler huzursuz ediyor UE'yi. Matkap çalışmalarından bize yadigar kaldı. Sesin nedenini açıklayın. Yanında asla korku kelimesini kullanmayın. Korktu diye olayı birbirinize anlatmayın. Doktorun tavsiyeleri arasında.

Son dönemde hiç yemek yemediğinden bahsettik. Kilo ve boy ölçümlerinde gelişmeleri gayet iyi buldu. Bu gelişim bizim için avantaj, şimdi doğru beslenme alışkanlığı kazandırma zamanıdır dedi. Hiç bir şey yemediği için, yediği bir şey yakalayınca üzerine gidiyorduk. MEyve ve et bu ara favorileri. HAtta kendisine etçi değimiz için, sözcük daarcığına bunu da kattı. Meyve ve meyve suyunun onun için çok değeri olmadığını söyledi. Bir hafta meyve yemese bile bir şey olmaz diye ekledi. Bazı çocuklarda da sırf süt içme alışkanlığı olduğunu, annelerin de bari boğazından birşey geçsin diye süte yüklendiğini dile getirdi. Çocuk sürekli karnını sevdiği şeylerle doldurduğu için tam acıkmadığını ve yemesi gereken ama çok heveslenmediği şeyleri yemediğini belirtti. Anne sütünü bırakmamızı (şu dönem bunu gerçekleştiremeyeceğimizi söyledim) en azından sabah uyanınca vermememizi, kahvaltıdan sonra ara öğün vermeyerek öğleye iyice acıktırmamız gerektiğini söyledi. Et yüklenmesini de azaltıyoruz. Organizma acıkacak, ve bakliyat, bulgur, yulaf gibi çok değerli grupları da minik mideye indirebileceğiz. Umuyoruz.

Bu arada süt yerine öncelikli tercih yoğurttan yana yapılmalıymış. Bizimki yoğurt canavarıydı (bu ara onu da yemiyor ya) yoğurt öğün yerine geçiyorsa ona da paydos.

Sabah kahvaltısında omlet, artık dişler çıktı tost, ya da ekmeğe yumuşak sürümlü peynir, hatta corn flakes bile olabilir (nayır doktorcum olamaz, en sevmediğim kahvaltı görüntüsü).

Sucuk asslaaaaaa! Kendiniz evde yaparsanız, olur. Ama yumurta yesin diye et sunmak yukarudaki ilkelerimize aykırı olduğu için evde sucuk işi yatar (aman bir evde sucuk yapımı eksik zaten, ekmek yap yoğurt yap:))

Doktorun tuvalet eğitimi konusunda görüşleri: anneneleriniz sizlerde daha erken sonuç aldıları için dillendirebilirler. Ama çocuk sinyal vermedikçe bu işin kararı 24aydır. Kakasını yaparken yakalarsanız, çömelerek yapmasını sağlayın. Bu sağlayabilioyrsanız da sabahları lazımlık kullanımına başlayın (adaptör önermiyorum).

UE kontrol sırasında ortalığı inletti. Güreş havasında geçti doktorun deyimiyle:))

Bu bizim UE doğduktan sonraki 3. doktorumuz, ilkini ulaşım sorunu nedenyile bırakmıştık, olağanüstü bir yanı da yoktu. İkincisi her ay 250 liramızı alırken, (sabah muyahanesini açmadığı için) UE'yi kurum doktorumuza götürüp doktorun söylediği test sonuçlarını mesai saatleri sonrasında alıp kendisini aradığımızda, madem bana gelmediniz sonuç için niye arıyorsunuz diyip, sonrasında da hiiiç ue nasıl oldu vb. dönmediği için anında değiştirildi. Bu doktorumuz hem çok daha makul ücretli, hem çok daha açıklayıcı geliyor. Umarım bu memnuniyetimiz sürer.

10 yorum:

saricizmeli dedi ki...

deneme 1-2

OiP dedi ki...

valla o yeme sorunu bir aydır falan bizim de başımızda... kesinlikle bişi yediremiyorum.

neden??
çünkü kendi yiyecek.
e çorba ve aşırı akışkan bişi olunca n'apıcaz? bi numara var ki acayip tufaya düşüyor: yemeği reddederse minik milupa mama kavanozunda veriyorum, hazır bişi sanıyor, tribe girip yiyor valla. bazen onu da reddediyor ki, o zaman yapacak bişi yok.

yeni bir içecek denediğimizde de pipetle içiriyorum öyle hemen reddetmiyor. şu anne sütünü keseyim biliyorum ben yapacağımı. Mayıs sonuna diye karar erdim bakalım:)

işimiz iş kardeş, allah kolaylık versin:)

Adsız dedi ki...

amanin 40 kelimemi? masallah UE ye :)

doktor isi zor is gercekten.

kiraz

Yelish dedi ki...

hakkaten amaninn , Ilyas abisi daha 15 kelime yapamadi :)

Asil amanin doktor ucretine , 250 LIRA MI ?
Inanmiyorum ya , hem de her ay !
Burda 12 yasindan sonra 3 ayda bir yapiyorlar
18.ay kontrolunden sonra ise 24. ay'a kadar yok bir daha,gereksiz mis !!??
Tr'de nasil ? ne zamana kadar her ay ? merak ettim .

yeme meselesi kanayan yaradir
offffffff

saricizmeli dedi ki...

OIP, çorba akışkan olunca, mama sandalyesi, üst baş, UE hepsi birlikte yiyiyorlar. zaten benim birşey yedirmeme pek izin vermiyor. yediği genelde kendi kendine yedikleri. Biz pipeti bir türlü başaramadık. Isırıyor, o zamanda bir sonuca varamıyor. Anne sütü işini hem bırakmak istiyorum hem istemiyorum:( zaten şimdi babanın desteği oalmayacak, sonra da tez jurisi var. bizimki en erken ağustos gibi görünüyor. ama bu düzensiz uyku halleri de heeeyt uleyyn dedirtebilir her an. Hadi bakalım, gelişmeleri yöntemini merakla bekliyorum.

saricizmeli dedi ki...

adsız kiraz:P, daha kiraz bile diyemiyor ama:)) yorum bırakamama sorununu çözmüşsün.

saricizmeli dedi ki...

yelishçiyim, ilyas abisi double (triple?) gidiyor ama. kulvarları bambaşka.

evet eski doktorumuz 250 ytl. türkiyede her ay görmek isteyen bir ekol var. 250 tl olan doktor katı gıdalara geçene kadar her ay sonra aralıklı görmeye başladı (şimdi gittiğimiz doktoru bir arkadaşım önerdi, bu doktorun yaklaşımı yaşa kadar her ay imiş). Katı gıdalara geçiş 6. ay gibi algılanmasın. 6 da başlıyorsun, bir ay sonra tekrar gördü. Sonra 9. ayda gördü, yaşında görüşelim dedi ama arada bir hastalık olduğu için tekrar görüştük. Yaştan sonra da bir kez daha görüştük.

Bu doktorumuza 15. ayda götürmeye başladık. 18 de görmek istedi. Bu sefer isterseniz 3 ay isterseniz 6 ay sonra görüşelim dedi. Ben 3 ay sonra tekrar bir kez daha götürmeyi düşünüyorum.

Türkiyede işler böyle:))

senem dedi ki...

Kendi yeme felaketi bizim de başımızda. Her akşam yemeği sonrası evde hummalı bir temizlik çalışması. Hayır, normalde umursamam da havalar ısınınca evi de karıncalar bastı.

Bu arada doktorun söylediklerini yazmışsın ya, çok faydalı oldu. Teşekkürler. :)

anneyazar dedi ki...
Bu yorum yazar tarafından silindi.
anneyazar dedi ki...

Yanıldığım için yorumu sildim çünkü saçma duruyordu yorumum:))
18. ay dr kontrolünde demek bunlar oluyor. Çok yararlı, çok işime yarar bir yazı olmuş, eline sağlık:))