9 Eylül 2010 Perşembe

UE'nin kulak sıvısı.

Tatil dönüşü hastalanmıştı UE. Boğaz problemiydi. 1 hafta Augmentin tedavisi sonrası iyileştiğine güvenerek dışarı çıkmış şifayı kaptırmıştık (bana da bulaştırmıştı). Griptir ilaçla bir hafta ilaçsız yedi gün sürer derken burun tıkanıklığı, gece öksürük nöbetleri başlayınca, ateş de eşlik edince soluğu acil serviste almış, Sudafed tedavisine başlamıştık. Durum iyiyeşmeyip kötüleyince gene acil servise gittik kulaklarında sıvı biriktiğini ögrenip, kurum doktorunun da hemfikriyle Makroll tedavisiyle devam ettik. Kendi doktoru gelince, kulağındaki sıvının geçmediğini bir hafta daha antibiyotiğe devam etmemiz gerektiğini söyledi. Bu hafta sıvıda azalma olmasına rağmen geçmediği için Kulak Burun Boğaz (KBB) uzmanının görmesini tavsiye etti. Mustafa Saatçi'ye götürdüm. Yapılan kontroller ve test sonucunda şimdiye kadar yapılan tedavinin doğru olduğunu, şu ana antibiyotik kullanmaya gerek kalmadığını Nasonex'e ve Zyrtec'e devam ederek 10 gün geçirip tekrar görmek istediğini, ama 10 gün sonra temizlenmiş olur diye şartlanmamamızı ifade etti. Bu tarz sıkıntılar (otit demişti sanki) bu yaş çocuklarda sıklıkla görülen bir sorunmuş. Mustafa Bey'in UE'nin nazlanmalarına gösterdiği sabra, açıklamalarındaki detaylara hayran kaldım. Bu süreçte bizden ricası, çocuğu üşütmememiz, rüzgarda kalmaması ve bayramda diğer çocuklarla irtibata geçirmememiz. Kreşlerde salgın olduğunun da altını çizdi. 2 yaşına kadar bir sıkıntısı olmadığı için (rutin ateşlenmelerini ilaçsız atlattığı için doktorlar hiç kaale almıyor) kulak sıkıntılarına karşı hassas olmadığını düşündüğünü, ama bu tarz sıkıntılara baharlarda rastlandığını yazın ortasında böyle bir şey geçridiğimiz için de bir hassasiyet var mı diye soru işareti oluştuğunu belirtti. İzleyip göreceğiz. Kreş yaşının hastalıklara bağışıklık açısından dört olduğunu, ama çocuklarında da kreşten aldıkları çok şey olduğunu, çocuğun hassasiyetine göre dengelemek gerektiğini söyledi. Okula başlar gibi kreşe de Eylül'de başlandığını idealinin yaza doğru olduğunu da vurguladı. Seneye tatil dönüşü kreşe başlatsam mı düşüncelerini kenara koyup, vakti gelince bakarız felsefesine dönüyorum.
2. hastalığa yakalanmasındaki etken biz iyileşti, antibiyotik aldı canavar oldu yaklaşımındayken vücudun nekahat evresinde olması...
UE hastalık süresinde verdiği 500 gramı, 1000 gram olarak aldı. Kulaktaki sıvısını bilmesek herşey eskisi gibi. Umarım 10 gün sonra sıvı da çözülmüş olur, daha da umarım UE kulak sıkıntılarına yatkın grupta değildir.

5 yorum:

Hülya Cinsçiçekçi dedi ki...

pek açıklayıcı ve ansiklopedik bilgiler vermişsin. çok geçmiş olsun

saricizmeli dedi ki...

hastalıklar en çok bilgi paylaşımına ihtiyaç duyduğumuz alan aslında. bir de insan çabuk unutuyor. ikincide aklımda olsun;)

K.T dedi ki...

Geçmiş olsun. Acil acil turp gibi adam moduna geçsin.
Bilgiler için de teşekkürler.
Kendine dikkat et bu arada.

Adsız dedi ki...

Merhaba,

Kulakta sıvı birikmesine yönelik olarak daha sonrasında sıkıntı yaşadınız mı? Mustafa Bey sizi nasıl yönlendirdi? Aynı sorun benim oğlumda da olduğu için merak ettim sürecinizi. Biz de Mustafa Bey'e kontrole gdiyoruz çünki. Çok teşekkür ederim...

saricizmeli dedi ki...

Merhaba,
Daha sonra bir sorunumuz olmadı. Ama ara ara kontrollere götürdük Mustafa Beye.
Kreşe başlama dönemlerine dikkat etmemizi önermişti.