10 Eylül 2010 Cuma

14. Hafta - Acaba Mutfak Ne Tarafta?



Anne: UE, kardeşinin adı ne olsun?
UE : Kova
Anne: Olsa olsa kova burcu olabilir.

Bir zaman sonra

Anne: UE, kardeşinin adı en olsun?
UE : Kova buğğğsu
Anne: :)))

Böylelikle pıtırcıka isim bulma sorunsalını da aşmış olduk. Ne ile ilişkilendirdi de kova dedi çok merak ediyorum.

14. hafta, sıkıntıların oldukça azaldığı bir hafta oldu. 16.haftadan sonra beslenme programımız değişiyor olmasına rağmen (günde 1 litre süt ya da muadili örneğin). Artık pıtırcık baya adam olduğundan ve çektikleri arttığından beslenme hususunda, ek ek önlemlere başladım. Belki de bulantılarım geçtiği için gözüm yemek görmeye başladı. Normal Şartlar Altında (NŞA), bakliyat soframızda oldukça önemli yer tutmasına rağmen, her gün bir çeşit bakliyat yiyecek şekilde düzenlemeler yaptım. Buzlukta tükenmeye yüz tutmuş haşlanmış nohut stoklarımı günledim. Her gün bir maden suyu alışkanlığıma midem izin verdiği için döndüm. Marka tercihim kesinlikle Beypazarı.

Ekmek makinesini tekrar baştacı ettim. İnsanın midesi bulanırken canı ekmek yapmak bile istemiyor. 2 su bardağı tam buğday unu, 1 su bardağı beyaz un, 1.5 tatlı kaşığı maya, 1.5 su bardağı süt, 1/2 tatlı kaşığı tuz, 1 tatlı kaşığı şeker, mayalanma sırarında bir su bardağı yulaf ezmesi süt ile ıslanır ki, şişsin ekmeğin sütünden çalmasın. Dıt dıt dıt sesinin duyulmasıyla, sütlü yulaf, susam, kekik ve kırmızı biber ekmeğe eklenir. UE ve annesi bulana bulana yer. Baba sabah kahvaltılarında fena bulmazken diğer öğünlerde yüzüne bakmaz.

Buzluktaki balık stoklarını tüketme gündemde. Ne de olsa sezon açıldı. UE'ye hamileyken Amasra'dan N.'nin eniştesinin taze taze tutup yolladığı palamutlarla açmıştı sezonu. Vira bismillah!

Barbunyaları da attık buzluğumuza. Derin dondurucu alsam mı, almasam mı?

Evimizin cephesi değişince kurutma işine girişmemiştik. UE'ye hamileyken 4 büyük kavanoz kuru yapmıştık. Süt üretiminde, mutluluk hormonu üretiminde kullanmıştık. Baktık ki mürdümler pek güzel, sabah güneşi alan balkona, sonra öğle güneşi alan odaya taşımacılık yaparak baba pıtırcığı da kurusuz bırakmadı. Kayısı, şeftali ve armut kurularından mahrum olsak da hiç yoktan iyiyiz. Tek sorunumuz kuruları UE'nin saldırılarından koruyabilmek;)

Babycenter'da gebeliğin 10 altın besinini göndermiş bana.

1. Yumurta : Başından beri, günde en az bir tane (bayılırım yumurtaya)12 vitamin ve mineralin yanında muadili olmayan proteinler içerir yumurta.

2. Somon: Omega-3. Ve ağır metaller içermiyor. Uskumru ve hamsi de bu açıdan çok kıymetli balıklar bildiğim kadarıyla. Bizim stoklarda hamsi mevcut. Palamuta az kaldı. Sırtında siyahı olan balıkları kaçırmamaya çalışıyoruz.

3. Bakliyat, liftli yapısıyla hemoroidden korurken, demir, calsiyum gibi değerler sağlıyor. Kan şekerini de geç yükseltmesi artılarından.

4. Tatlı patatesler : Patatesin tatsızı mı olur ki:))

5. Popcorn ve diğer tohumlar : GDO'lu mudur ki?

6. Ceviz : Bir başka omega üç kaynağı. Balık ve ceviz bebek beyin gelişiminde çok etkili. 2 ceviz, 3 fıstık, 4 fındık ... formülüm bu gebelikte de kullanımda. Harika ara öğün ve çok kıymetli yağlar mineraller. Aman abartmayın.

7. Yunan yoğurdu: O ne leyn? Yunanistanda satamadıkları lokumu, Türk lolumu diyip satmaya çalışmışlardı Türk olduğumuzu bilmeden. Ama Amerikalı'lar bayılıyor Yunanlaştırmaya. Yunan baklavasını musakkasını tattım. Beter bişi. Sadece Amerika'da aç kalmışken Yunan aşçının yaptığı (burada dönüp bakmayacağım lezzette) sarmaya yarabbim şükür demiştim. Ben Türk yoğurdumu kendim mayalayarak yiyiyorum. tam olmasa bile 0.5 puan alır mıyım Babycenter?

8. Koyu yeşil yapraklı sebzeler : Acar Bey'in altın kuralıydı. Demir istiyorsan daha yeşilini seçeceksin. Babycenter da hemfikir:)) Bilmin yolu bir:P

9. Yağsız et : Kırmızı yağsız et. Kolestrol, bebek gelişimde çok önemli bir etkendir. Bu bilgiye de Toefl çalışırken dinleme alıştırmalarında rastlamıştım. Hem kırmızı etteki kolestrol hem de demirden, hem de proteinden alıyoruz.

10. Renkli sebzeler meymeler: Kırmızı biber, domates, mor incir, mürdüm erik, tezgahlara serilmeye başlayan narlar, ah o siyaha çalan elmalar, daha neler neler.

Bu da benden 11. Soğan, sarımsak, yiyin bol bol bağışıklığınız güçlensin.

14. hafta mutfakta şenlik varla geçti gitti. Pırıtcık ilk bayramını yaşadı.

UE'nin havanın erken kararmasıyla uyku saatini öne çekmesiyle, kızlarla buluşulup naneli limonata ve sohbetin tadına varıldı. Sinemalarda beklediğim filmler gelir gelmez biraz da sinema keyfi yapmak istiyorum, 2 çocuklu kadın olmadan evvel.


Kilo Artışı: 2 (Hafta içinde 1.4 idi, ah babanne aaaah, nasıl dayanayım taze kızarmış sigara böreğine?:))
Haftanın Sıkıntısı: O da ne ki?;)
Haftanın Heyecanı: Tabi ki 12 dev adam. UE'ye hamileyken de futbol takımı efsane yaratıp beni heyecandan bitiriyordu.
Pıtırcık: Artık beslenmemi çok çok önemseyecek kadar büyük.

5 yorum:

anneyazar dedi ki...

Günde 1 maden suyu fazla diye uyarmıştı hamileyken beni Dr um ve diyetisyen. Bu tür sular kayalara surtunerek çıktığından iceriginde hamilelere ağır gelebilecek maddeler tasıma ihtimalleri yüksekmiş aman diyim.

saricizmeli dedi ki...

sağol anne yazar, ben de bir danışayım doktoruma.

K.T dedi ki...

KOVA mı BURCU mu? BURCU olsun demiş UE:))
Kolay gelsin. Rahat huzurlu hamilelik .

Yelish dedi ki...

gulumseyerek okuyorum :) Kardesimle hemen hemen aynisiniz ya hafta olarak.Blogunun linkini ona da attim
Kova'yi sooyle bi sivazla,sev benim icin:)))

saricizmeli dedi ki...

teşekkürler kuzey tan.

sevdim yelish teyzenden dedim. asıl kardeşi nbi blog açsa da ben okusam. ne de olsa önden giden o.