Twittersız, Facebooksuz yaşadığımız günler, cep telefonunda mesaj sesi duyduk mu zıplıyoruz, biliyoruz ki reklam mesajı değil bir arkadaşla sohbetin başlangıcı mesaj. İşte o günlerde eve basılı gazete de giriyor hergün. Radikal tercihimiz, Perihan Ablamızı sektirmiyoruz okuyoruz. Kızına okuduğu kitaplardan ve Tostoraman'dan bahsetmiş yazılardan birinde. Çoluk yok çocuk yok ama bu kitabı aklımın bir köşesine yazıyorum. UE doğduktan sonra da tozlu arşivlerden çıkarıp İdefix'in yolları taştan, gelsin de okuyalım en baştan diyorum. Kitap geliyor, korkunç iç basıcı birşey, UE dönüp bakmıyor bile. Neyse ki aynı yazar ve çevirmen ikilisinden Kasabanın En Şık Devini de istemişim. UE bayıldı. Debi (UE nin deyimiyle dev) okurken, akkasına (ayakkabısına) bakarken, yanan evi üff diye üfleyip eliyle tüh işareti yapıp sönmedi diyen UEye gülerken günler günleri kovaladı. Tostoraman kapattığımız çekmecede uykuya daldı. Taaa ki dedesi ve UE aradan bir sene geçip kitabı günışığına kavuşturana dek. Sonra UEde bir Tostoraman merakı başladı ki sormayın gitsin. Tostoraman aşağı Tostoraman yukarı. Önceleri UE sıkıldığı için kitabı kendi hikayelerimizi uydurarak okuduk. Sonrasında da harfi harfine uyarak.
Bana hala akıcı gelmiyor Yıldırım Türker'in çevirisi ve kafiyeler (akrostişlerimi bilenler bilir 3 dakikada kişiye özel ve de pek güzel kafiyeli akrostişler attırırım, o nedenle kafiye işine fazla hassas kulağım, akmayanı çok rahatsız edici geliyor), hele günde 10 kez okumak zorunda kalınca hiç. (Uzun zaman sonra, yanlış anlaşılmalardan dolayı şu notu ekleyeyim: Türker'in çevirisi ve Türkçesinin muhtşeemliği nedeniyle biraz daha okurken akan kafiye beklemişim o zamanlar, şimdi bunu neden yazmışım ki bile diyorum ayrıca:))
Tostoramanı ben kötü emellerime de alet ettim. NE ilk doğduğunda ve UEnin günaydın yerine "Eceye vuracam" muadiliyle uyandığı günlerde, en büyük korkum kardeşine kaşla göz arasında zarar vermesiydi. NEyi odamda uyuttuğum zaman çıkışta, çok korkmuş surat ifadesi takınıyordum ve yatağın altında Tostoroman kuyruğu gördüm UE diyordum, bu UEnin odaya girip NEyi uyandırma çalışmalarına en azından mola verdiriyordu. NE emmek için uyanıp ağladığında da "eyvah Tostoroman ısırdı" diye NE nin yanına emzirmeye gidiyordum, UE bu vesileyle peşimden koşmayıp ev ahalisiyle takılıyordu.
UE içselleştirdiği Tostoramanı bebek görmeye gelen arkadaşımızın oğluna anlatıp, çocuğun ağlamaya ramak kalmış halde ebeveynlerine gelip Tostoraman varmış demesi de Tostoramana ilişkin anılarımıza not edilmesi gereken önemli detaylardandır.
Mesaj kaygılı anne olup anlattığım masalda, çalan kapıyı annesi yerine açan UEnin içeri giren Tostoramandan kurtulmak için babasına telefon edip çağırması üzerine hemen gelen babanın, Tostoramanın arabasına çarpması sahnesi UE tarafından hiç hoş karşılanmamış, "babam tostoramanın arabasına çarpmasın ben onu seviyorum" diye anne uyarılarak masalın akışı değiştirilmiştir.
Hülasa baştan hiç hoşlanmadığımız bu kitap başucu kitabımız oldu. Karakter de ailemizin beşinci üyesi olarak beş cümlemizden birinin içinde geçmekte, karakterden hem ürkülmekte hem derin bir sevgi beslenmektedir:))
Ayrıca Tostoraman tanışılan her şahsa aktarılmakta, yazlıktan dönüşümüz sonrası eş dost tarafından bir UEnin kulakları bir de Ostoraman mıydı neydi denerek Tostoramanın kulakları çınlatılmaktadır.
UEnin Tostoraman sevgisini bilen bir teyzesi kendisine Tostoramanın Yavrusu kitabını hediye ederek UEyi sevinçlere gark ettiği kadar, bana da Tostoramanla birlikte çocuk büyütme şansını vererek beni bahtiyar kılmıştır. Tostoraman kreşe başlıyor diye bir kitap olsaydı şu günlerde ne hora geçerdi diyerek konumuzu tamamlıyor, Tostoraman, bu kitapsız çocuk kalmasın aman diyorum.
Bol kitaplı günleeer...
9 yorum:
Hahaha :) Tostoraman bizim ailenin de 4. uyesi. Daha ortada kardesin esamesi okunmazken, sinirli bir aninda "tostoramana vericem ben onu" dedi :P Yalniz bizim ki uctu gitti bu canavar/cadi olaylarinda. En son okulda uyku saatinde tuvalete gidememis ve altina kacirmis. Cunku tuvalette canavarlar varmis. Sonra ogretmeni sorunca, onu tuvalete goturmus havalandirmayi calistirmis ve o sesin canavarlardan geldigini soylemis. Ayrica evimizde de iki tane cadi var demis. Hee dedim "mommy witch and daddy witch". Kadin kim bilir ne dusunuyor hakkimizda. "Iste biz bu yuzden Montessori okulunda cocuklara yalnizca gercek hayati ogretiyoruz, fantazi okumuyoruz" dedi. Off yaa! Ne yapacagim bilemiyorum... Neyse opuyorum sizi, ozlemistim, iyi oldu sesinizi duydugum :)
Ben fantastik alemin çocuklar için çok önemli olduğunu düşünüyorum. İşleri güçleri hayal değil mi zaten çocukların, bunu engellemeye çalışmak niye.
Ayrıca bazı şeyleri öğretmesen de yaş döneminde gelişiyor.
Hiç yatağın altından çıkan el muhabbeti olmamasına rağmen, geçen bana yatağın altından el çıkar mı diye soruyordu. Hani kreşe gidiyor olsa oradan öğrendi diyeceğim.
Ben de kendini çok iyi hatırlıyorum yatağın altındaki el değmesin diye ayaklarımı yorganla kapatırken:))
Bu arada NE için hiç dert oluşturmayan UE, karnıma tuna bebek koyalım mı diyince delleniyor, koyacaksak Ece koyalım ikiz olsun diyor, ki bu ikizlik kavramını ne ara öğrendi hiç bilemiyorum.
Ben de özlemiştim, pek güzel geldi yorumun.
iyiymiş bu tostoraman ya, biz de alalım bari:)
biz seviyoruz kendisini ailecek.. :))
bizimki yavru tostoraman, ben anne tostoraman yasayip gidiyoruz:)))
Ay NE yi rahatsız etmesin diye kullanmana bayıldım! :)
Ben daha yeni almıştım kitabı geçenlerde, duyuyordum ama olmamıştı bir türlü. Neyse Arda bayağı bir tırstı okurken ama belli etmedi..Beğendin mi diye sorunca cevap vermeyip "Hadi yatalım anne, ama sen elimi de tut oldu mu?" dedi :)
Dilek, mutlaka edinin.
Zeynep sevilmeyecek gibi değil ki yaban, burnunda da zehirli bir çıban:))
Deniz eksik olma anne tostoroman:)
Itır, gelişmeleri bildir bakalım seveccek mi sizinki.
ben bu postunu yeni okudum ya hacı nine...
bu sebepten tostoramanla ne kadar geç tanıştınız. çocuğun ilerde hesap sorarsa karışmam.
Yorum Gönder