10 Haziran 2009 Çarşamba

Bırakınız hissetsinler, bırakınız keşfetsinler.

Sabahları sunucunun, gelen uzmana pilates ne muhteşem iş, yaptığı şeyler ne doğru onaylatmalarına, kesinlikle, pozitif, enerji vb. kelime tekrarlarına dayanabilirseniz ebruli izlenebilirliği en iyi sabah kuşağı programı. Bu sabahki uzmanın kouşmasının malesef sonunu yakaladım, ismini ve başta söylediklerini kaçırdım. Yakaladıklarımı şöyle derleyebilirim:

Bebekler tv ve bilgisayardan uzak tutulmalıdır çünkü:
Bu araçlarla, beynin sadece tek lobunu kullanırlar. Ses ve görüntü birlikte geldiği için hayal kısmının bulunduğu lob kullanılmaz. Hele hele iki dili birden öğrensin diye şimdiden yabancı dilde çizgi film izletmek çok yanlıştır. Konuşma kodları çözülürken, çocuk konuşmayı çizgi film tonunda, vurgusunda ve dilinde bekler. Beklediğini bulamadığı için algılamada güçlük çeker. Bu duruma bir çocuk depresyonu ya da ateşli hastalık eşlik ederse tamiri güç hasarlar verebilir. (Bizim doktorumuz baby tv dahil tv izletmemizi önermişti. Çalışmaya başlayan(ağır şartlarda) kadınla beraber çocukların sıfır uyaran almasıyla, tv vb. izlemesi önerilmiştir. Ama sağlıklı koşullarda tavsiye etmiyoruz diye açıklamıştı. En iyi uyaran da annesidir demişti.)

Çocuklar dakik beslenmemeli,
Altları jet hızıyla değiştirilmemelidir çünkü:

Çocuk için bunlar da birer uyarandır. Sıkıntı yaşayarak hissetmesini, talep etmesini, empati kurmasını öğrenirler.

Gaz yapan yiyeceklerden delicesine kaçmayın çünkü:
Gaz sağlık belirtisidir. Gaz bağırsağı gergin tutar ve florasının sağlığı için gereklidir.

Geç konuşmasını önemseyin çünkü:
Amcası da böyleydi abisi de şöyleydi demeyin, bunu önemseyin. 4 yaşından önce yakalanan kimi sorunlarda tedavi sağlanabiliyor.

3 yorum:

Adsız dedi ki...

Ben de bu gaz meselesiyle ilgili bir ek yapayım.Hani gazı var aman gaz ilaçları kullanalım felan diye düşünüyoruz ya işte o gaz ilaçları ileride lif ve bağırsak kanserlerine davetiye çıkarıyormuş. Yakın bir aile dostumuz olan doktor ahbabımız bizi uyarmıştı bu konuda.Ogünden sonra çok gazı olsa bile doğal olarak kendinin çıkarmasını sağlamaya çalışıyorum.Gerçekten bu tarz ilaçlar veya şuruplar bağırsakları tembelleştiriyor bağırsak hareketlerini yavaşlatarak birden gazın çıkmasına ve olağan rutinin aksamasına sebep oluyormuş. Yazayım istedim.

Mustafa Rumelili dedi ki...

çooook eskilerden kulağıma gaz sorunu için çörek otu kullanılacağı şeklinde bir bilgi kalmıştı...Anneleriniz daha kesin bilgilere sahiptir. Danışınız efem:)

saricizmeli dedi ki...

İyi ki yazmışsın Sibel. Ben de bu tarz yaklaşımlardan kaçınanlardanım.

Evet çörek otu dövülüp gaz engellenmesi için kullanılıyormuş. Zaten çörekotu için ölümden gayrı her derde deva demezler mi?